Feest van de democratie

25 maart 2015

Wijlen Willem Breedveld, politiek commentator van Trouw, had op verkiezingsdagen de vaste gewoonte om taart te kopen voor zijn redactie: het feest van de democratie moest je vieren. Sinds een jaar of twaalf vier ik dat feest door die dag op een stemburo te zitten.


Toen de gemeente Leiden op nieuwe locaties stemmen mogelijk wilde maken, werd ik voorzitter van het stemburo voor het station. Inmiddels is dit het drukste stemburo van de stad geworden: er stemden daar bijna 2000 kiezers! 


Je maakt altijd veel mee op zo’n dag, ook minder leuke dingen. Sommige kiezers werden een beetje boos omdat de Nederlandse Spoorwegen hadden omgeroepen dat er in veel plaatsen op stations gestemd kan worden. Dat je dan wel in die gemeente moest wonen werd daar niet bij gezegd. Wij hebben dat opgenomen in het officiële proces-verbaal, dat op elk stemburo na 21.00 uur moet worden opgemaakt.


Gelukkig gebeuren er ook veel leuke dingen: een mevrouw kwam ons taart brengen en zei dat ze het prachtig vond om in de lange rij te mogen staan om te stemmen. Op die manier blijft het zeker een feest voor de democratie!

Peter Bootsma, raadslid D66

Foto Peter Bootsma