Leidse ondernemers helpen mensen met een handicap: een voorbeeld

Op 15 april werd lunchroom Hof van Sijthoff geopend in de Doezastraat. Een mooi initiatief: in dit restaurant zonder winstoogmerk werken mensen met een handicap. Nog belangrijker: door te werken doen deze Leidenaren volwaardig  mee aan de Leidse samenleving. Zij worden hierin ondersteund door Leidse (horeca)ondernemers. Leidenaren die een beetje hulp nodig hebben krijgen dit op deze manier van andere Leidenaren.
Dit soort initiatieven zijn belangrijk, omdat deze vanuit de Leidse gemeenschap zelf komen. Helaas loopt de gemeente Leiden dit soms ook voor de voeten. In de afgelopen jaren is de gemeente allerlei overheidsbedrijven begonnen waar mensen met een (arbeids)handicap werken. Denk hierbij aan een lunchroom, een kringloopbedrijf en een bedrijf om papieren in te scannen. 
De VVD is hier zeer kritisch over. In de meeste gevallen kijkt de gemeente te weinig of Leidse ondernemingen een rol kunnen spelen om mensen met een handicap te helpen. Hierdoor worden deze mensen onterecht weggestopt in overheidsbedrijven, waarbij het risico bestaat dat deze overheidsbedrijven oneerlijk concurreren met echte ondernemers. Dat het ook anders kan, samen met Leidse ondernemers, bewijst het Hof van Sijthoff.
              

Maurice Hoogeveen