Een ton is wél veel geld

Geld uitgeven ‘voor de leuk’. Het mag van mij, als u het van uw eigen geld doet. Als je het geld van anderen uitgeeft, zoals de gemeenteraad doet, moet je drommels goed nadenken of het geld goed besteed is. Aan iets dat echt nodig is, dus. Toch wordt er door de gemeente veel geld uitgegeven aan onzinprojecten. Laatst gaf Leiden een ton uit aan lampen om in het donker wat universiteitsgebouwen te verlichten. Een ton! Honderdduizend euro! Ik vind dat veel geld voor een hobbyprojectje.

Toch lijkt bijna niemand in de gemeenteraad zich af te vragen of dit nu een goed plan is. Collegepartijen stemmen sowieso voor, want het is een plan van het college. Zo werkt het in Leiden. En er zijn voorbeelden te over. Een halve ton voor een wielrenwedstrijd die door de stad flitst? Regelen we. Duizenden euro’s voor een gekleurd zebrapad? Gaan we doen. Het kan niet op.

Terwijl het zinvol uitgeven van belastinggeld eigenlijk begint bij een heel simpele vraag: "is dit nu nodig en nuttig, of gewoon voor de leuk?" U mag van ons verwachten dat we die vraag bij ieder voorstel stellen, en alleen akkoord gaan en geld uitgeven als dat nodig is.

              

Mart Keuning
Mart Keuning