Leiden: (ook) een stad om te wonen!

Leiden is een stad met balans. Het is een stad waar wat te beleven is, je kunt er uitgaan en feesten, maar ook een stad waar gewoond kan worden. De balans tussen levendigheid en leefbaarheid is belangrijk.

Als een stad niet bewoonbaar is, verliest de stad haar ziel. Juist bewoners nemen verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving. Zonder bewoners is een binnenstad een openluchtmuseum, of een pretpark, een toeristische leegte. Kijk maar eens in binnensteden als Amsterdam of Barcelona.

Het evenwicht tussen levendigheid en leefbaarheid is snel verstoord. Doorgeslagen liberalen willen in de Leidse Gemeenteraad de openingstijden voor Horeca in de binnenstad verder verruimen en nog meer uitgaansgelegenheden. Alles onder het mom van vrijheid om te doen waar je zin in hebt.

Dat komt de stad niet ten goede. Stoere praat over meer evenementen, meer horeca, eindeloze openingstijden; ze verliezen de balans in de stad uit het oog. Er is altijd een andere kant, in dit geval de bewoonbaarheid van de binnenstad. Bij een stad met karakter hoort een echte, en dus bewoonde binnenstad. Laten we dat beschermen!

               

Mart Keuning
Mart Keuning