De wethouder en de gierzwaluwen

6 Mei 2014: Installatie van het nieuwe college in de gemeenteraad. De aspirant-wethouders presenteren zich en de raadsleden mogen hen allemaal vragen stellen. Het is altijd een tamelijk ritueel gebeuren, want de hele familie van zo’n wethouder zit ook in de zaal en je wil het feestje natuurlijk niet bederven.

Toen Paul Laudy aan de beurt was kreeg ik een ingeving. Hij zou de wethouder worden die gaat over bouwzaken, dus ik vroeg: “Zou hij in Leiden, als bouwwethouder, wel rekening willen houden met huismussen en gierzwaluwen?” Op zo’n moment kan de wethouder natuurlijk geen nee zeggen dus ik ging naar huis met een serieuze “toezegging” van het nieuwe college.

10 maart 2017. Drie jaar later wordt er in het Marepark een gierzwaluwtil geopend, waar deze vogels in kunnen nestelen. Bij de opening herinnerde Laudy aan zijn toezegging: “Op de avond van mijn benoeming was dit de allereerste belofte die ik maakte, om de gierzwaluwen beter te beschermen.”

Eind april komen de gierzwaluwen weer aan in Nederland. Nu maar afwachten of ze het gebaar van Laudy op waarde weten te schatten.
              

Dick de Vos
Dick de Vos