Ik wil iets niet vertellen

Veel mensen willen graag iets vertellen; wat ze meemaken, wat ze er van vinden, over zichzelf, op deze plek in de krant misschien. Sociale media zijn dan heel handig, maar soms buitelen de oordelen over elkaar heen. Het verhaal wordt uit de context gerukt, anders begrepen, je hebt geen controle meer over de discussie.
Maar we bepalen toch zelf aan wie we wat vertellen? Helaas, zo werkt het niet. Onze gemeente beheert persoonlijke gegevens van alle inwoners, die zij ook met andere instellingen deelt om haar taken te kunnen uitvoeren. Stel dat mijn gegevens onbedoeld bij een verzekeraar terecht komen, gaat mijn premie dan omhoog?

Ik vind dat Leidenaren mogen weten wat de gemeente met deze gegevens doet, en erop kunnen vertrouwen dat de gemeente deze beschermt en niet zomaar laat bekijken door anderen. Dat is niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Er zijn allerlei manieren om persoonlijke gegevens goed te beschermen. De gemeenteraad ziet erop toe dat Leiden dit op orde krijgt en dat er niet zomaar iets wordt doorverteld. 


              

Annemieke Strijers
Annemieke Strijers