Rekenen voor Duurzaamheid Leiden
In het rapport ‘Rekenen voor Duurzaam Leiden’ concludeerde de RKC dat de gemeente Leiden te weinig inzicht heeft in de effectiviteit van de subsidies die aan duurzaamheid worden uitgegeven. Het duurzaamheidsbeleid van Leiden is erg versnipperd. Er zijn 31 verschillende doelstellingen met daaraan gekoppeld 24 prestatie- en effectindicatoren. Slechts een paar doelstellingen zijn voorzien van harde doelstellingen. Daarnaast is het niet mogelijk ze onderling te vergelijken. Zo is het ook moeilijk om vast te stellen of de doelen wel bereikt worden.
De Rekenkamercommissie bepleitte in de bestuurlijke memo om de duurzaamheidswinst van projecten en maatregelen zoveel mogelijk in drie simpele maten uit te drukken: minder CO2, meer stadsgroen en meer waterbergingscapaciteit. Om ambtenaren en raadsleden hierbij te helpen werd een eenvoudig toepasbare rekenhulp ontwikkeld die kan worden gebruikt om de duurzaamheidswinst van projecten en maatregen in te schatten. Deze is samen met het rapport aangeboden.
De gemeente Leiden ondersteunt milieuprojecten en investeringen met subsidies. Dat gebeurt via twee fondsen: het Fonds Lokale Initiatieven en het Fonds Investeren in Thuis. De Rekenkamercommissie stelde twee dingen vast. De informatie die de gemeente vraagt is vaak onvoldoende om de bijdrage aan duurzaamheid te kunnen vaststellen. Ook is er niet veel aandacht voor de kosten/baten verhouding. Hoeveel duurzaamheidswinst een gemeentelijke subsidie-euro oplevert kan enorm verschillen. Wanneer deze informatie wel wordt verzameld kan met de rekenhulp op eenvoudige wijze de effectiviteit van maatregelen worden berekend. Dat maakt het mogelijk om te subsidiëren projecten ook op kosteneffectiviteit te beoordelen. Het geld kan daardoor veel effectiever en efficiënter worden besteed.
Tot slot wees de Rekenkamercommissie er op dat Leiden tot nu toe vooral de Leidse burgers en bedrijven probeert te stimuleren duurzamer te worden. Er liggen echter grote kansen voor de gemeente zelf om duurzamer te gaan werken. Bijvoorbeeld door energiebesparing in de eigen gebouwen, duurzame inkoop en duurzaam onderhoud van wegen.
Het onderzoek is onder leiding van de Rekenkamercommissie uitgevoerd door CE en is op 16 november 2015 aangeboden aan de Raad.
De discussie over het rapport in de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid van 8 december kunt u hier terugluisteren. De discussie in de Raad van 17 december kunt u ook online terugluisteren.
Downloads:
Onderzoeksplan 2019-2020
De RKC heeft het Onderzoeksplan 2019-2020 aangeboden aan de gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp. We hebben hierin een aantal onderwerpen uitgelicht die we de komende periode op willen pakken. We gaan hier op korte termijn met de raden over in gesprek. Daarnaast bevat het document ook het jaarverslag van 2018, waarin we verantwoorden wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Benieuwd? Download dan hier het Jaarverslag 2018 / Onderzoeksplan 2019-2020.
Onderzoek naar woningopgave
Onlangs heeft de RKC aangekondigd te starten met een onderzoek naar de woningopgave in Leiden en Leiderdorp. Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden op de informatiepagina woningbouwopgave.
Publicaties
Alle rapporten, jaarverslagen en brieven zijn te downloaden vanaf de pagina downloads.
Suggesties?
Wat moet de Rekenkamer onderzoeken? Geef het door