Meer variatie op de markt

donderdag, 30 mei 2019
Groentekraam op de markt

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 23 mei de Marktverordening aangepast. De marktverordening regelt het reilen en zeilen op de reguliere weekmarkten in Leiden.

Door de aanpassingen komen er uiteindelijk meer verschillende marktkramen op de markt.

Er zijn op dit moment veel kramen die hetzelfde verkopen, zoals groente en fruit of kaas. Door de aanpassingen in de regels wordt een maximum gesteld aan het aantal dezelfde soort kramen. Dit betekent niet dat aanstaande zaterdag de markt er al anders uit zal zien. De bestaande kramen houden hun vergunning. Pas als er plaatsen vrij komen, worden die op een andere manier ingevuld dan nu. Wanneer bijvoorbeeld een groentekraam stopt, komt er geen nieuwe groentekraam voor in de plaats, maar een kraam die iets verkoopt dat nu nog niet of nog weinig op de markt te krijgen is. De gemeenteraad vroeg speciale aandacht voor de overgangssituatie zodat er een balans blijft tussen degenen die nu al op de markt staan en nieuwe marktkooplui.

Verkoop levende dieren

De Partij voor de Dieren vroeg het college om met de visverkopers op de markt in gesprek te gaan over de verkoop van levende kreeften en krabben. Deze dieren ervaren pijn en stress en dat wil de Partij voor de Dieren voorkomen. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad steunde dit verzoek. Het college gaat hier voor het eind van het jaar mee aan de slag.

Wat is een verordening?

Een verordening is een soort lokale wet waarin regels worden afgesproken die in een gemeente gelden.