Leidsch Debat Festival

donderdag, 30 mei 2019

Op Vrijdag 17 mei kwamen drie debatteams in de Leidse raadszaal samen om hun krachten met elkaar te meten in het jaarlijkse Leidsch Debat Festival voor scholieren.


De teams kwamen van het Visser ’t Hooft Lyceum, het Bonaventuracollege en het Stedelijk Gymnasium. Het Bonaventuracollege kreeg de eerste prijs van de jury van raadsleden.

De drie teams debatteerden met elkaar in het hart van de Leidse democratie over onder andere of jongeren nog wel moeten vliegen nu zij zich steeds meer bezig houden met het klimaat. Ook de stelling over een gekozen burgemeester zorgde voor een verhit debat. De teams gaven niet per se hun eigen mening, maar werden door de organisatie, Het Debatbureau, ingedeeld in voor en tegen. Zij moesten soms dus stellig iets verkondigen waar zij zelf niet achter stonden.

Vier raadsleden jureerden de wedstrijd: Tom Leest en Alyssa Voorwald van de VVD, Walter van Peijpe van GroenLinks en Martijn Otten van de PvdA. Als raadslid zijn zij ervaren debaters en weten zij als geen ander hoe zij met woorden en argumenten anderen kunnen overtuigen van hun mening.

Van elke school mocht een leerling het ook nog opnemen tegen wethouder Martine Leewis in een drie-op-een debat. De scholieren lieten zich niet van de wijs brengen door de argumenten van de wethouder. Ze gaven sterke antwoorden en kregen dan ook veel complimenten van de wethouder en de jury.

Het Bonaventuracollege ging met de grootste beker naar huis, het Stedelijk Gymnasium werd een goede tweede. Misschien zien we de deelnemende scholieren over een aantal jaar terug in de Leidse raadzaal als raadslid of wethouder.

 


Plaats op: