Projectweek Bonaventuracollege

Raadsleden en leerlingen bereiden zich voor op het debat in de raadzaal.
Voorbereiding debat door raadsleden en leerlingen

De VMBO-ers van het Bonaventura College hebben ieder jaar een projectweek over 'politiek en kiezen'. Een project gericht op gemeentepolitiek en de manier waarop je hier invloed op kan uitoefenen; door te stemmen maar ook door actie te voeren voor een project of ideaal. Met medewerking van de griffie en raadsleden krijgt deze week invulling.

Op maandag geven twee raadsleden gastles op school over thema's als campagne voeren en lobbyen voor je standpunten.

Op woensdag brengen de leerlingen een bezoek aan de raadzaal waar ze kennismaken met een aantal raadsleden. Daarnaast krijgen ze uitgelegd hoe het gemeentebestuur, het college en de gemeenteraad, in elkaar zit. Vervolgens gaan ze met elkaar in debat over een stelling.

 

Slotdebat

Slotdebat op het Bona
Slotdebat op het Bona

Op vrijdag is het slotdebat op school. Dit is onder begeleiding van een raadslid. De ruim 80 leerlingen organiseren zich dan in 11 verschillende actiegroepen. Elke groep heeft een idee om het leven op school te veraangenamen. Met passie en moderne media worden de verschillende idee├źn aan de zelf gekozen leerlingenraad gepresenteerd. De leerlingenraad moet een keuze maken uit de 11 zeer diverse onderwerpen. Zo passeren o.a.  meer sport, gezonder eten, oppimpen schoolplein, laptops en een rookhol de revue. Er wordt gelobbyd, beargumenteerd en druk uitgeoefend vanuit de zaal. De leerlingenraad maakt de uiteindelijke keuze en gaat daarmee naar de schooldirectie.

"Ik vind het een goed initiatief van het Bona om aandacht te schenken aan politiek en kiezen en het heeft mij weer inzicht gegeven in wat jonge mensen beweegt" aldus een raadslid.