Inleidend referendumverzoek over LEAD

maandag, 28 januari 2019

Een aantal initiatiefnemers is van plan een inleidend referendumverzoek in te dienen over het raadsvoorstel LEAD. In dit raadsvoorstel worden de uitgangspunten voor het project LEAD vastgesteld.

Wat is een inleidend referendumverzoek?

Een inleidend verzoek is de eerste stap in het proces om een referendum aan te vragen. De initiatiefnemers moeten minimaal 750 handtekeningen verzamelen van Leidenaren die ook een referendum over dit onderwerp willen. Een speciale commissie, de referendumkamer, beoordeelt  op basis van de Referendumverordening of over het raadsvoorstel  een referendum kan worden gehouden. Vervolgens geeft de kamer advies aan de gemeenteraad over het verzoek. De gemeenteraad bepaalt of er een definitief referendumverzoek gedaan mag worden.

Wat is de planning?

Het inleidend verzoek met minimaal 750 handtekeningen moet uiterlijk 6 maart ingediend zijn. De gemeenteraad neemt op 14 maart een besluit. Als het besluit positief is, en er dus een definitief referendumverzoek gedaan mag worden, dan moeten de initiatiefnemers minimaal 5.000 handtekeningen verzamelen.

De raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling bespreekt het raadsvoorstel over LEAD op 7 februari en 7 maart.

Meer weten?

Kijk bij de veelgestelde vragen over de referendumkamer.